Lekker actief in de omgeving van Molecaten Park Landgoed Molecaten

Stap op de fiets, trek de wandelschoen aan...samen de natuur in!

Voor fiets- en wandelliefhebbers is een verblijf in deze regio altijd te kort! Er is zoveel in de natuur te beleven.

Fietsen

Maak gebruik van het fiets-knooppuntennetwerk of een kant-en-klare route. Lunchen doe je in een mooi karakteristiek dorp of op een picknickplek met fantastisch uitzicht. Met meer dan 1.600 kilometer aan fietspaden beschikt de Veluwe over het grootste fietsroutenetwerk (knooppunten) van Europa. Heerde en Hattem liggen vlakbij de IJssel. Volg de fietspaden langs deze rivier en maak gebruik van een pontje om de Hanzesteden aan de overkant te ontdekken. Tip: maak een tocht met de gratis te gebruiken ‘witte fietsen’ van het Nationale Park over De Hoge Veluwe! Bij de receptie liggen verschillende fietsroutes voor je klaar.

Mooie routes zijn o.a.:

In de voorlaatste ijstijd was er bij Hattem een splitsing van twee gletsjertongen. Grote landschap­pelijke afwisseling was het gevolg: bij de noordpunt van de dichtbe­boste Veluwse stuwwal liggen aan weerszijden de weiden van de IJsselvallei en de natte kustvlakte van de Zuiderzee, afgewisseld met dekzandruggen met landgoe­deren, waaronder IJsselvliedt en Wittenstein. Start de route vanaf knooppunt 58, in het centrum van Hattem.
  Epe en Heerde liggen op de oostelijke stuwwal van de Veluwe; dat voel je in de benen. Tussen het hoogste punt (1.5 km vóór De Ossenstal) en het laagste (Oene) zit een hoogteverschil van 43 m. De landschappen zijn daardoor gevarieerd: hoog en droog met bos en hei, en nat, drassig en groen. In de IJsselvallei zijn parallel aan de stuwwal (in noord-zuid richting) weteringen gegraven om de enorme hoeveelheden Veluws kwelwater op te vangen. Eén wetering werd rond 1830 verbreed tot het Apeldoornsch Kanaal, dat je twee keer oversteekt. Start de route vanaf knooppunt 94, in het centrum van Heerde.

Wandelen

Prachtige wandelpaden doorkruisen Landgoed Molecaten (met de meer dan 400 jaar oude Mariabeuk), het Zwolse Bos, natuurgebied De Renderklippen met schaapskooi en de Dellen. Het uitzicht vanaf de tientallen meters hoge Renderklippen is ongekend, vooral als de heide bloeit of als het bos in goudgele herfsttinten is gehuld. Ook mooi zijn de wandelroutes langs de IJssel en die naar de Vreugderijkerwaard in het bijzonder.

Mooie routes zijn o.a.:

De mooiste wandelroutes over boerenland zijn de Klompenpaden in de noordoostelijke punt van de Veluwe. Geniet tijdens je wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. De vijf Klompenpaden in de gemeente Heerde worden veel bewandeld en zijn door Visit Heerde voorzien van luisterbankjes en bomen langs de paden. De bankjes hebben een verhaal! Ga zitten en luister naar verhalen uit de omgeving.
  Hattem is een prachtig Hanzestadje, maar ook de omgeving is de moeite waard. Maak eens een wandeling door de uiterwaarden, prachtige natuurgebieden waar tal van zeldzame vogels te spotten zijn. Deze natuurgebieden, waar het water vrij spel heeft, vormen een belangrijke overgang tussen rivier de IJssel en de Veluwe. Er komen zeldzame vogels voor zoals de ijsvogel, roerdomp en blauwe kiekendief.
  Deze wandeling neemt je vanuit Epe mee naar de bossen en heide van landgoed De Dellen, een natuurgebied van de altijd oneindige lijkende Veluwe. Je loopt ook door het plaatsje Heerde waar net als in Epe enkele karakteristieke monumentale boerderijen te zien zijn.
  Dit landgoed op de flank van de Veluwe behoort tot de grotere particuliere landgoederen in Nederland. Het gebied heeft een oud, kleinschalig cultuurlandschap. Er zijn drie gemarkeerde wandelroutes. De Tongerense beekroute gaat o.a. over een vlonderpad!

Avontuurlijk

  • Vadesto Outdoor Adventure in Hattem: voor een gezellig dagje op het water of andere leuke activiteiten op het land als boogschieten en klimmen.
  • Watersporten: Wakeboard en Waterskibaan bij Lakeside Cablepark Zwolle aan de Wijthmenerplas in Zwolle of bij Burnside Cablepark aan het Kievitsveld in Emst.
  • Escape Room Swolland in Zwolle: ontdek wat er gebeurt in deze zwaar geheime Zwolse onderzoekslaboratorium. Lukt het je om uit deze Zwolse puzzelkamer te ontsnappen?
  • Rees Outdoor Fit in Wapenveld: biedt een survivalrun training, groepsactiviteiten, bootcamp en kanoverhuur aan. Verder kun je klimmen en klauteren in het klimbos en op de hindernisbaan, uniek in de omgeving.
  • Paardrijden: Stalhouderij ‘Het Zwarte Paard’ in Emst: jong of oud, beginner of gevorderd, de stalhouderij biedt jou en de familie diverse mogelijkheden.
  • Golf: de echte golfliefhebber kan in Zwolle terecht bij Golfclub Zwolle of bij Dutch Golf Center in Hattem. Het leukste uitje in het groen voor jong en oud: Pitch & Putt Golf op het Heerderstrand in Heerde.
  • Klimbos Veluwe in Apeldoorn: een unieke en enerverende beleving voor jong en oud (vanaf 7 jaar). Er zijn 9 routes en ca. 120 verschillende overgangen, die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad.
  • Kanoën, suppen, waterfietsen of bbq-en op de Zwolse gracht bij Hiawatha actief.
  • MTB-Avonturen: ga buiten de gebaande paden en maak een avontuurlijke mountainbiketocht op de Noord-Veluwe.